Lasagne met aardappel en gorgonzola

Ingrediënten voor 6 à 8 personen:

  • 8 lasagnevellen: zelfgemaakt van 200 g pastameel, 2 eieren en olijfolie
  • 1,5 kg kruimige aardappels in schil
  • 0,5 theel zout
  • 5 teentjes knoflook in schil
  • 40 g boter
  • 25 g bloem
  • 250 ml melk
  • 125 g niet te zoute kaas: fontina, geraspt
  • 0,5 el grappa
  • snufje zout
  • peper
  • snufje nootmuskaat
  • 1 laurierblaadje
  • 4 el olijfolie
  • 1 el fijngesneden rozemarijn of salie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 g zachte gorgonzola (dolce)
  • 100 g pittige gorgonzola (picante)
  • zwarte peper
  • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 250 g paddenstoelen (bv. eekhoorntjesbrood), bruingebakken,
  • op smaak gebracht met peper en zout en in plakjes
  • 50 g rucola

Bereiding:

Maak het pastadeeg zoals op pagina 79 en laat dit in folie even rusten. Kook de aardappels in de schil in gezouten water samen met de knoflookteentjes gaar, giet af en laat afkoelen. Maak in de tussentijd de fonduta door de boter te laten smelten en de bloem erdoor te roeren. Laat het ca. 0,5 minuut iets kleuren. Klop, van het vuur af, de melk er met een garde doorheen. Zet weer terug op het vuur en blijf roeren tot er een homogene dikke saus ontstaat. Voeg au bain-marie de rest van de ingrediënten toe en laat dit langzaam garen. Verwijder het laurierblaadje. Maak intussen de kruidenolie door de rozemarijn (of de salie) even aan te bakken in de olijfolie en zet dit opzij. 

Draai van het deeg in de pastamachine tot stand 5 vellen van 10 x 25 centimeter en kook ze in ca. 5 minuten beetgaar. Spoel ze af en droog ze op een keukendoek. Ontvel de aardappels en de knoflookteentjes. Snijd met een scherp mes de aardappels in grove stukken en meng deze met de knoflook. Vet een ovenschaal in en leg er twee lasanevellen naast elkaar in. Leg hierop 1/3 van de aardappels, 1/3 van de gorgonzola, wat zwarte peper, een handje rucola, lepel er 1/3 van de kruidenolie over en 1/3 van de Parmezaanse kaas. Leg er weer twee lasagnevellen over en druk het geheel wat aan. Herhaal alles nog twee maal, maar voeg bij de middelste laag de gebakken paddenstoelen toe. Dek af met de laatste twee plakken lasagne en smeer deze in met olijfolie. Bak in een voorverwarmde oven van 175 ºC in ca. 25 minuten goudbruin en tot de kaas gesmolten is. Laat het geheel iets afkoelen en snijd er vierkante stukjes van. 

Serveer direct op voorverwarmde borden met een spiegeltje funduta, wat rucola en druppel er nog wat ingekookte rodewijnsaus over.

Wijnsuggestie:

Hier past alleen verfijning bij: de Uvaggio van Proprietà Sperino uit Piëmonte, één van de betere wijnen uit Italië van voornamelijk de nebbiolo. Gemengd met de vespolina en wat croatina is hij helderrood, licht peperig, rijpe kersen. Elegant mét structuur.

Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n Italiaans
  Recept downloaden

Proprietà Sperino Coste della Sesia Rosso Uvaggio 2019

Verfijnde Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, peper, jam en kersen. Soepel en zacht van smaak, heel elegant. Heerlijk bij risotto, geroosterd vlees of een pittige kaas.

16
Perswijn
2019
Perswijn: 16 punten

Krentjes, leer en tabak, warm, stevig en kruidig, zuren, tannine, stoer
Elsevier
2019
Elsevier:

Wijn uit Piemonte, van nebbiolo, en de zeldzame vespolina en croatina, gemaakt door chiantikunstenaar Di Marchi. Wondermooie wijn levert dat op. Doet denken aan het mooiste uit Barolo en Bourgogne.
95
Decanter
2019
Decanter: 95 punten

Subtle and sophisticated on the palate but with exceptional concentration of fruit. Great purity and a wonderful persistent finish.
16,5
Perswijn
2018
Perswijn: 16,5 punten

Verfijnd en complex, rood fruit, rozen, kruiden, aards, jong, mooie structuur, zuren, tannine, gelaagd

30,95 per fles

Voor 18:00 besteld, morgen in huis
Even geduld a.u.b.